I december stod rubriken “60 år utan framgångar” i artikeln om IK Raid. Den illustrerades med bilder från förlusten mot Härryda, där spelet bitvis var toppen, men humöret stjälpte skärpan och det gästande topplaget kunde åka hem med en vinst i julklappssäcken.
Men det var som om artikeln skärpte alla sinnen. Det stukade laget började plötsligt se trivsamt ut igen. Träningarna var populära och till och med Johan “Svea” Svensson började bli på gott humör. Ja, det var till och med så att Den Gamle lurades ner till inte bara träning utan ställdes i mål i matchen mot Fotskäl, ett lag han inte mött sedan månskensrinkens tid någon gång i 80-talets början.
Fröjd och gamman, med andra ord.
Och faktum är att laget efter nyår inte förlorat en match. Ja, mot serieledande Skärgården höll IK Raid förtjänstfullt ett oavgjort resultat över samtliga spelade perioder.
Strongt, med andra ord.
Så i säsongens sista match skulle IK Raid ställas mot Munkedal, det lag som drog det längsta strået med sekunder kvar då IK Raid gästade bohuslänningarna.
Det handlade alltså om två saker: revansch och att hålla den fina poängsviten från 2018 intakt.
Det började tipp topp med mål från Tommi Saarela på pass från Måns Svenler efter två minuter spelade. Men gästerna kvitterade två mindre senare, ett resultat som inte håll i sig så värst länge. Måns Svenler tröttnade och på egen hand tråcklade han in 2–1 7.21 spelade.
Nu var inte Munkedal där för att krokna. Blott nio sekunder senare väcktes IK Raid i målyran då gästerna återigen kvitterade.
När Munkedal fick en spelare utvisade 11.12 öppnades chansen för IK Raid. Ett övertag som inte utnyttjades. Men Magnus Ljungdahl kunde inte hålla sig i skinnet och när gästerna precis blivit fullt manskap åkte han ut på två minuter för en slashing. Det verkade dock inte bekomma kapten Theng som framspelad av Henrik Strandås gjorde 3–2 då Ljungdahl suttit tolv sekunder på botbänken.
Men IK Raid härdade ut med sitt målmässiga övertag. Inte ens då Tommi Saarela hamnade i utvningsbåset med två och en halv minut kvar kroknade laget. Kanske främst för att Andrej Bobrenko slipat formen rejält.
Andra perioden gav åter IK Raid möjligheten i powerplay och se, den här gången tog laget chansen. Bara sekunder efter motståndaren i utvisningsbåset kunde Curtis Dionne trycka in 4–2 (3.46) assisterad av Magnus Ljungdahl.
Gästerna tappade humöret och drog på sig fler utvisningar och dessutom en tio minutare för olämpligt uppträdande.
Det var något som gynnade IK Raid, men det skulle dröja innan nästa mål. 14.27 är det Patrik Bergkvist som gör 5–2, utan assist.
Med tre minuter kvar reducerar gästerna. Men det var inget som bekymrade IK Raid, som kunde trygga sin 5–3-vinst, trots holmgången mot slutet som renderade utvisningar i parti och minut för båda lagen. Något som dock främst gynnade IK Raid som lyckades håll sin poängsvit intakt och dessutom ta revansch för den snöpliga förlusten i höstas.
Fem segrar och en oavgjord sedan nyår, alltså. Inte illa. Det gav IK Raid en tredjeplats med 16 inhöstade poäng totalt, där alltså elva av dem tillkommit på den här sidan året.

IK Raid-Munkedal BK 5–3 (3–2, 2–1)
Mål: Tommi Saarela (ass M Svenler), Måns Svenler (u ass), Andreas Theng (H Strandås), Curtis Dionne (M Ljungdahl), Patrik Bergkvist (a ass).
Utvisningar: Tommi Saarela (4), Henrik Strandås (4), Magnus Ljungdahl (2), Patrik Bergkvist (2).

Matchens stjärnor:
*** Andrej Bobrenko – stabil i kassen, räddade laget då det blåste som mest.
** Måns Svenler – prata om Svenlereffekten; inte en förlust sedan comebacken.
* Tommi Saarela – en viktig spelare som tar fajten för laget.

IK Raid-kepan: Andrej Bobrenko.